Вибір і проектування систем опалення від альтернативних джерел тепла

Вибір і проектування систем опалення від альтернативних джерел тепла

Системи опалення є основним інструментом, який дозволяє створювати та підтримувати комфортні теплові умови для людини в холодний період року. Коли мова йде про опалення, як правило, мається на увазі підтримання необхідного значення температури повітря в приміщеннях, обладнаних опалювальними системами.

Що ж таке «система опалення»?

Система опалення - комплекс взаємопов'язаних пристроїв, об'єднаних в систему для заповнення тепло недоліків у холодний період року.

Як вибрати систему опалення» від альтернативних джерел тепла?

При виборі системи опалення від альтернативних джерел тепла (чи то грунт, вода чи повітря), як основне джерело ми рекомендуємо розглядати тепловий насос. Однак, як виняток, для опалення можливе використання сонячних колекторів (геліосистем) або сонячних панелей, але при виборі такої системи необхідно враховувати наступне:

  • Системи з фотоелементами нераціональні і придатні тільки для тих регіонів, де сонячних днів в році не менше 200 і як результат нестабільна робота із-за відсутності сонячного світла навіть в денний час доби особливо в зимовий період;
  • Висока вартість обладнання, в порівнянні з вартістю системи з використанням теплового насоса;
  • Обов'язкова наявність резервного джерела тепла, наприклад, газового або електричного котла.

Проект «системи опалення»

Сучасна методологія вибору системи опалення від альтернативних джерел тепла передбачає комплекс робіт з її проектування заснованому на проведення теплотехнічного та гідравлічного розрахунків.

Для виконання проектування необхідні наступні дані:

  1. Географічне розташування об'єкта;
  2. Функціональне призначення об'єкта;
  3. Характеристика об'єкта і його геометрія;
  4. Орієнтація об'єкта по сторонах світла;
  5. Режим роботи;
  6. Вид і параметри теплоносія, спосіб теплопостачання.

Розрахунок і проектування систем опалення та кондиціонування виконується згідно Бніп 2.04.0591 «Опалення, вентиляція і кондиціонування» і включає наступні етапи:

  • Теплотехнічний розрахунок огороджувальних конструкцій;
  • Розрахунок основних і додаткових тепловтрат і теплонадходжень;
  • Визначення трасування та узгодження з замовником принципової схеми системи опалення;
  • Гідравлічний розрахунок системи опалення;
  • Підбір обладнання системи опалення (діаметрів труб, запірно-регулюючої арматури);
  • Вибір і розрахунок необхідної кількості нагрівальних приладів.Особливості розрахунку «системи опалення»

Слід враховувати, що системи опалення від альтернативних джерел тепла використовують низькопотенційне тепло, а, отже, краще буде працювати низькотемпературна система опалення, заснована на використанні теплих підлог або теплих стін. Однак більш традиційною є вибір радіаторної системи опалення, при проектуванні якої робиться розрахунок роботи радіаторів при температурі не більше 45ºС. І як наслідок, на етапі монтажу системи, виконується їх гідравлічна настройка з цією поправкою.

Ось основні принципи вибору і проектування систем опалення від альтернативних джерел тепла.

Компанія «iQteplo» допоможе Вам зробити вибір системи опалення, виконає професійний проект з урахуванням індивідуальних особливостей, надасть гарантію на всю продукцію та установку.